torstai 1. tammikuuta 2015

Taikavoimaisten lukumäärä Britanniassa ja maapallolla?

Rowling on kertonut, että taikavoimaisuus on harvinaista. Mutta miten harvinaista se on?
Omassa roolipelissäni ja ficcimaailmassani, Iso-Britanniassa on noin 500.000 taikavoimaista 1900-luvun viimeisillä vuosikymmenillä. Koko maapallon kattavaa taikaväestömäärää en ole vaivautunut arvioimaan.
Tässä kerron miten päädyin tuohon näkemykseen.

Ensin huomioin muutaman tutkimusväitöksen jotka löysin yhdeltä scifi/fantasia Q&A-sivustolta ja pohdin niitä itsekin. Tuolla vaikutetaan pääteltäneen että koko planeetalla olisi yhteensä 300.000-1.000.000 taikavoimaista. Perusteina esimerkiksi:

”Huispauksen MM-kisoissa oli tilaa 100.000:lle katsojalle.”
Tämän ajatellaan olevan suuntaa-antavaa koko maailman taikavoimaisten lukumäärästä...Kai siksi että se on MM-kisat ja taikayhteiskunta ei voi käyttää televisiota...Stadionin uskotaan olevan 1/3 tai 1/10:lle koko maailman taikavoimaisista.

Minä en usko niin.
Vain pieni murto-osa maailman miljardeista jästeistä pystyy katsomaan MM-kisoja paikan päällä livenä, koska stadion ei voi olla tolkuttoman iso. Ei edes taikuudella, koska kukaan ei halua istua kilometrien päässä pelikentästä joka jo itsessään on huipspauksen tapauksessa erityisen laaja. Joten mielestäni on täysin mahdollista että vain pieni osa maailman taikavoimaisista saisi liput stadionille. Tietenkään huispauskisoja ei voi näyttää televisiossa, mutta niillä saattaa olla jotain vastaavaa - kyse on kuitenkin taikuudesta..
Ja miksi he pitäisivät MM-kisoja suositusta urheilulajista, jos kaikilla kiinnostuneilla ei olisi mahdollisuus seurata kisoja jollain tavalla?

”Kauppojen ja muiden paikkojen määrä Viistokujalla.”
Tiedetäänkö tuota lukua tarkalleen? No, ainakin reiluysti yli 100, se on varmaa.
Mutta joo, se on pieni numero. Mutta muistetaanhan myös, että se ei ole Iso-Britannian ainoa taikavoimaisille omistettu shoppailualue. On myös Tylyaho ja todennäköisesti muitakin joita kirjat vain eivät esitelleet tai maininneet. Tarinan tarvitsi nostaa esiin vain yksi Lontoossa ja yksi Skotlannissa lähellä koulua. Mutta Lontoo yksinäänkin on VALTAVA alue lukuisine sisämaineen ja satoine sisäkaupunkeineen, ja sitten on loput Englannista, loput Skotlannista, koko Wales ja Pohjois-Irlanti...ja koko muu maailma!
Olen varma että on merkittävästi suurempi lukumäärä vain-taikavoimaisten ostosalueita ihan jo pelkästään Britanniassa ja etenkin koko maailmassa.
Viistokujan sanotaan olevan vain Lontoon taikavoimaisten shoppailun keskus..Se ei meinaa paljon mitä tulee kokonaislukumäärään minkään suhteen.

”40 lasta aloitti koulun Harryn ensimmäisenä vuotena.”
Itseasiassa, 40 on se määrä oppilaita jonka Rowling keksi ja kirjoitti ylös - nuo ovat hänen omat kirjaimelliset sanansa, no jotain sinne päin kuitenkin. Joten tuona vuonna saattoi olla enemmän aloittajia - ja varmasti määrä vaihtelee vuodesta vuoteen, etenkin kun kutsu lähetetään jokäikiselle taikavoimaiselle lapselle joka on täyttänyt tai lähestyy yhdettätoista syntymäpäiväänsä.
Ja kun eivät kaikki lähetä lastaan Tylypahkaan. Jotkut lähettävät lapsensa toiseen velhokouluun, tai jästien yläkouluun ja opettavat taikuutta kotona.
Siis en pidä Tylypahkan aloittajien määrää tiettynä vuonna mitenkään luotettavana pohjana koko väestölukumäärän selvittämisessä..

Minun teoriani:

Mielestäni ei ole mitenkään mahdollista, että taikavoimaisten väestön kokonaislukumäärä olisi kovin alhainen. Koska Rowlingin mukaan, velhoilla ja noidilla on paljon pidempi keskimääräinen elinikä kuin jästeillä. Meidän on noin 100 vuotta. Joten taikavoimaisten voisi olla noin 200 vuotta. Itseasiassa, Rowlingin alkuperäinen suunnitelma oli että Albus Dumbledore olisi n. 150-vuotias '90-luvulla. Eikä mies vaikuta kovin vanhuudenheikolta, mistä syystä arvioin että taikavoimaiset saattaisivat elää vähintään kaksi kertaa pidempään kuin jästit. (Ja kyllä, tiedän että lopulta kirjoissa Dumbledore oli kuollessaan vasta 116-vuotias, mutta yhtä kaikki hän ei ollut vanhuudenheikko ja hänet murhattiin joten alkuperäinen suunnitelma saattaa silti päteä yleisellä tasolla.)
Lisäksi jos Harryn ja Nevillen vanhemmat sekä Harry, Ginny, Ron, Hermione, Draco jne. ovat yhtään suuntaa-antavia velhot ja noidat ovat kuin me - tuppaavat hankkimaan ensimmäiset lapsensa hyvin nuorella iällä. Ja ottaen huomioon miten pitkään he saattavat elää, he voisivat hankkia lisää lapsia myöhemmin, ja taas myöhemmin.
Tottahan toki muinaisessa maailmassa oli taikavoimaisia yhtä lailla kuin jästejäkin. Taikuus on mun mielikuvassani jotain mikä on aina ollut olemassa. (Ensimmäinen taikavoimainen joko syntyi ei-taikavoimaisille tai oli ei-taikavoimainen kunnes sai taikavoimat geeneihinsä jotenkin.)
Ja varmasti taikavoimaisia on myös maissa joiden kulttuurissa tykätään hankkia suuria perheitä eikä välitetä ehkäisyvälineistä.
Meinaan, tuon kaiken huomioonottaen - 'harvinainen' pitäisi olla valtava numero, todennäköisimmin viisilukuinen useimmissa valtioissa, ehkä kuusilukuinen niissä joissa on kymmeniä miljoonia asukkaita yhteensä.

Testataanpa. (Toivottavasti matematiikkani ei ole ihan pielessä.)

Vuonna 2012...
Wikipedian mukaan Britanniassa oli noin 64 miljoonaa asukasta.
 Tämän mukaan, 18% niistä oli alle 15-vuotiaita lapsia.

Taikuus on harvinaista. Heitetään nyt vain joku luku, sanotaan vaikka...yhteensä 400.000 taikavoimaista koko Britanniassa.
- 64 miljoonaa jaettuna 400.000:lla = 160.
- 18% jaettuna 160:llä = 0,1125%.
- Eli 0,1125% kaikkiaan 400.000:sta taikavoimaisesta oli alle 15-vuotiaita lapsia.
- 1% olisi 4000 lasta, mutta sen ollen jotain kymmenen kertaa vähemmän, tulos on noin. 400 alle 15-vuotiasta taikavoimaista lasta.
---> Jos vaikka noin sata niistä täyttää 11 tuona vuonna, on mahdollista että vain muutama kymmentä päätti aloittaa Tylypahkassa.

Mielestäni on täysin mahdollista että taikavoimaisten kokonaislukumäärä olisi jopa korkeampi. Pitäen 11-vuotiaiden kokonaismäärän per vuosi korkeintaan n. 200:ssa, ja edelleen jos vain muutama kymmentä hyväksyy kutsun Tylypahkaan. Näkemys riippuu siitä miten suositun Tylypahkasta haluaa visioida. Muutama kymmentä sadasta saattaisi olla liian suosittu, huomioonottaen että lapsi olisi kaukana kotoa vähintään yhdeksän kuukautta vuodesta max. seitsemän vuoden ajan. Enkä usko että mikään estää ottamasta kursseja aikuisena jossain muualla.

Tiedän, Rowling itsekin on heittänyt numeron tässä asiassa; hän on sanonut että Britanniassa on kokonaisuudessaan yhteensä noin 3000 taikavoimaista ihmistä. Kymmenesosaprosentti tuosta olisi 3. Kolme taikavoimaista alle 15-vuotiasta lasta vuonna 2012. Ja ehkä kukaan niistä ei täyttänyt yksitoista. Tai jos vaikka kaiki täyttivät. Jos tuo lukumäärä olisi mitään tuonne päinkään joka vuosi...En usko että Tylypahka olisi valtava linna oppilasmäärälle jonka pystyy laskemaan sormilla ja varpailla. Js sekin vain jos jokainen aina ottaa paikkansa vastaan eikä kukaan ikinä keskeytä ennen valmistumista. Ja tosiaan, ei onnistu että kokonaismäärä olisi noin pieni kun he elävät niin pitkään ja monet hankkii ensimmäiset lapsensa jo parikymppisinä.
Mutta Rowling onkin myöntänyt olevansa huono ajattelemaan numeroissa, ja se on okei. Ei hänen tarvitse olla hyvä siinä. En minäkään tätä teoriaa synnyttänyt silmänräpäyksessä. Käytin aikaa, spekulaatiota ja Googlea taustatyönä. Ja se oli hauskaa. :D

Uskon että Britannian taikavoimaisten kokonaislukumäärä on kuusinumeroinen ja on ollut monia vuosikymmeniä, siis myös 1970/80 -ja '90-luvuilla joihin Harry Potter-kirjojen tapahtumat ja taustatarinat pääosin sijoittuvat. Ja siten koko planeetan tilanne - on miljoonissa, kaikkiaan miljardien ihmisten keskuudessa.

Jästejä Viistokujalla. (Harry Potter Studio Tour)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti