lauantai 27. joulukuuta 2014

Jästit syrjivät jästejä

Pohdin tässä merkinnässä tätä asiaa laajemminkin, mutta kerron ensin mistä ajatukseni lähti.
Oma Harry Potter-roolipelini kaipaa tällä hetkellä poikalapsihahmojen ja ensimmäisestä velhosodasta erityisesti kärsineiden hahmojen lisäksi jästihahmoja. Hogwarts Refounded on tällä hetkellä ehkä ainoa kirjojen maailmankuvaan (eli taikayhteiskunnan salailuun) sijoittuva HP-roolipeli, jossa jästihahmolla pääsee peleihin kiinni ihan yhtä hyvin kuin taikavoimaisellakin - tiesi kyseinen jästi taikuuden olemassaolosta tai ei. Kaikkien taikavoimaisten elämä ei jatkuvasti taikuuden ympärilä pyöri vaan ehkä jopa elävät hyvin jästimäisesti, ja pelissämme on mukana monia juuri sellaisia velhoja ja noitia + aikakausi ja asetelma tarjoaa värikkäitä mahdollisuuksia.
Jästihahmoja kaivataan kipeästi, koska eikö mene pidemmän päälle tylsäksi ja epärealistiseksikin jos velhot ja noidat törmäilevät ja tutustuvat joka puolella jatkuvasti vain toisiin velhoihin ja noitiin, tai jos jästihahmo tekisi samoin? Siis tässä maailmassa jossa taikavoimaisuus on hyvin harvinaista. Ymmärrettävää on että Potter-universumissa mieluiten kirjoittaisi/pelaisi taikavoimaista hahmoa, mutta eihän mikään estä luomasta kahta tai useampaa hahmoa joista joku olisi jästi. Tottakai jästihahmo saisi tietää taikuudesta jo valmiiksi tai vaikka pelienkin kautta, mutta se siis ei olisi mitenkään pakollista pelimahdollisuuksien kannalta. Päinvastoin, tietämättömät jästit toisivat paljon lisää väriä ja mahdollisuuksia peleihin.
 
Kirjojen tarinahan on näkökulmastaan johtuen näennäisesti hieman harhauttava. Olisi hyvä huomioida, että Potter-universumissa 99% maailmasta koostuu jästeistä ja jästiyhteiskunnasta samalla kun se hyvin harvinainen taikova puoli kaiken päälle salailee olemassaoloaan ja taikuutta. Siinä missä taikovat hahmot Potter-roolipeleissä ovat omasta puolestaan tärkeitä, jästihahmot ovat kullanarvoisia - siis jos halutaan värikäs ja uskottava pelimaailma.

Ymmärrän että useimmissa Harry Potter-roolipeleissä ihmiset eivät suosi jästihahmoja lainkaan, koska pelin maailman tilanne tai toteutuksen keskitys ei tue värikkäitä pelimahdollisuuksia. Mutta Hogwarts Refounded tukee. Tosin, koska pelin aikajanaa (1980-1992) seuraa kirjojen tarinapolku, mitään taikuutta yleisesti paljastavaa tai muuta maailmaa mullistavaa ei voi laittaa tapahtumaan. Eli jos jästihahmonsa haluaisi pysyvän avoimesti tietoisena taikuudesta, sen asenne pitäisi olla sellainen ettei Taikaministeriö koe sitä uhkaksi jos se sattuisi niille selviämään. Tai voi vaikka kehitellä kuvion jossa jästi omasta puolestaan salaa tietoisuutensa. Mahdollisuuksia on monia jästihahmon suhteen Potter-universumissa, ja etenkin tuossa minun hieman erikoisen Tylypahka-tilanteen mutta kuitenkin perustavanlaatuisesti kirjojen maailmankuvan omaavassa roolipelissäni. :D

Tämä tilanne sai mut miettimään tätä asiaa enemmänkin.
Onko kukaan, koskaan, kirjoittanut Harry Potter-universumista fanfictionia jästihahmosta päähahmona?

Tavallisen fanficcauksen puolella en ole koskaan törmännyt, enkä roolipeleissäkään muista kellään olleen jästihahmoa. On olemassa toinenkin foorumiroolipeli (Pahkaropetus) jossa jästihahmo toimii mainiosti ja siellä ehkä on, mutta se on merkittävästi eri asia mitä tässä oikeastaan pohdin koska siellä kaikki jästit tietävät taikuuden todellisuudesta kun taas minä mietin kirjojen maailmankuvaa.

Miksi kukaan ei ole luonut jästihahmoa tuohon maailmantilanteeseen? Miksi en itsekään? Monilla päähahmoillani vähintään joku heidän lähisukulainen on jästi tai jästisyntyinen, mutta sen lähemmäs en toistaiseksi ole jästihahmosta kirjoittamisessa edennyt. Olen ajatellut että seuraava hahmo jonka luon, olisi jästi joka ei ainakaan ihan heti tiedä taikuuden olemassaolosta. Uskoisin nimittäin olevan aika jännää kirjoittaa taiattoman ihmisen silmin maailmassa jossa taikuus on todellista ja omaa jopa salassa piilotelevan taikavoimaisetn yhteiskunnan. Tietynlaista jästiä pystyisi kirjoittamaan pitkäänkin vaikka tämä ei koskaan saisi tietää taikuuden todellisuudesta. Mutta luonnollisesti Potter-fanina on kaikkein antoisinta kirjoittaa sellaisesta joka saa tietää tai tietää valmiiksi – oli tämän asenne taikuuteen mikä tahansa.

Tämä voisi olla erityisen mielenkiintoista varsinkin moderniin maailmaan sijoittuen jossa taikuus koetaan ja nähdään erilailla kuin menneillä vuosisadoilla. Lisäksi vielä taikuuden paljastuttua jollekulle alkaisi myös taikaolentojen, ihmissusien ja ihmeellisempienkin, pikkuhiljaa paljastua tälle ja ihmisten suhtautuminen niihinkin on vuosisatojen kuluessa dramaattisesti muuttunut. Lähes päinvastaiseksi kuin historiassa, mutta ei toki poikkeuksetta.
Toisaalta, yhtä paljon minua kiehtoisi jästihahmo noitavainojen aikakauteen sijoittuen, maailmaan jossa taikuus, taikavoimaiset ja taikaolennot elivät avoimesti, ja niitä pääasiallisesti pelättiin kuollakseen mutta saattoi tietysti olla niitäkin joita ne yksinkertaisesti kiehtoivat.
Miettikää mahdollisuuksien kirjoa kummassakin aikakaudessa, ottaen huomioon ihmisten erilaiset persoonat!

Joten, onko jokin pätevämpikin syy miksi me jästit välttelemme jästihahmoista kirjoittamista universumissa jossa maailma koostuu noin 98%:sti jästeistä ja 2%:sti taikavoimaisista, ja jonka historia ja nykytilanne tarjoaa herkullisia mahdollisuuksia? Meinaan, tietysti me haluamme ensisijaisesti ”olla velhoja ja noitia”...mutta loppujen lopuksi jos olemme Potter-faneja ja tuo universumi kiinnostaa meitä, emmekö saisi lähes yhtä paljon irti sen jästeistä kirjoittamisesta kuin taikavoimaisistakin?

MUOKS: 9.1.2015 - Ensimmäinen jästihahmoni on valmistunut! (Joskin toki kehitys jatkuu.)
Loin sen tuohon omaan roolipeliini, kun niitä kaipailen sinne ylipäätään hahmojoukkoon niin aattelin rohkaista ihmisiä luomaan näitä olemalla itse ensimmäinen. (Siis Hetahan toki otti Dursleyt sivuhahmoiksi tuossa jokin aikaa sitten, mutta tarkoitankin nyt täysin itse luotuja ja päähahmoksi.)
Luomisprosessi oli jotenkin poikkeuksellisen hauskaa, kun sai melkein kokonaan heittää taikajutut mielestään mutta kuitenkin soveltaa Potter-maailmaan. Asa perheineen ei oletusarvoisesti tiedä taikuuden olemassaolosta mitään, ja oon pitkään halunnut luoda Potter-maailmaan hahmon joka nostaa jollain tavalla esiin velhosotien ja Toisen maailmansodan samankaltaisuuksia ja inspiroiduin tämän hahmon kanssa siihenkin, visioimalla sille mm. juutalais-juuret ja sen äidille traumoja kyseisen asian suhteen. Mulla on semmonen tuntu että tää hahmo saattaa ajan kanssa kasvaa ropekuvioiden ulkopuolellekin, niinku neljä vuotta sitten luomani Kingin perhe.


garrettc / photo on flickr
Attribution-NonCommercial License

1 kommentti:

 1. LISÄYS:

  Ei, jästihahmo ei ole kaiken ulkopuolella. Päinvastoin.
  Ilman jästihahmoja koko tarinaa/sarjaa ei olisi olemassakaan.

  Koska velhosodat = jästien ja jästisyntyisten eliminoimista vs. puolustamista, Voldemortin isä oli jästi, Harryn äiti on jästisyntyinen, Harry kasvoi jästiperheessä, Hermione on jästisyntyinen, taikayhteiskunta piilottelee jästeiltä koska jästit harrastivat noitavainoja vuosisatoja sitten, Taikaministeriössä on osastoja jotka ovat olemassa nmenomaan jästien takia - muitakin kuin unhoituttaja-osasto, ja valtaosa taikavoimaisista elää jästiyhteiskunnassa päivittäin koska Tylyaho on Britannian ainoa jästitön alue!
  Eli kun HP-roolipelissä on mukana tietysti myös noita- ja velhohahmoja niin jästihahmot väkisinkin vuorovaikuttavat niidenkin kanssa ja voi syntyä monia mahdollisuuksia jännittäviin tarinapolkuihin + hieman erilaisia ihmissuhteita - yhtä lailla sodan kuin rauhankin aikana. Eikä Taikaministeriökään jok'ikistä taikuudesta tietää saanutta jästiä tavoita tai unhoituta, riippuen siitä miten taikuuden paljastuminen tapahtui ja kenelle. Myös kahden jästihahmon välille pystyy helposti luomaan monenlaista jännittävää kuviota taikuus-teemaa sivuten. Kaikkihan riippuu täysin siitä millaisen jästihahmon luo - eli millaisen persoonan ja/tai menneisyyden sille luo taikuus-teeman pohjalta.
  Ja vielä, koska Potter-universumissa joka tosiaan on meidän maailmamme jossa on höysteenä taikuus ja pieni taikayhteiskunta eikä niin että se olisi pääasiallisesti taikamaailmankaikkeus - niin mielestäni ei jok'ikisen pelitapahtuman tarvitsekaan liittyä taikuuteen, sen eenmpää jästin, kuin noidan tai velhonkaan elämässä, samalla kun kaikesta ylläkorostetusta johtuen taikateema-mahdollisuudet on jatkuvasti olemassa mille tahansa hahmolle.

  Taikuushöystettä voi hydöyntää monella tavalla, ei ainoastaan taikavoimaisuudella tai hahmon siitä tietämisellä. ;)

  VastaaPoista