torstai 1. tammikuuta 2015

Alieneja ihmisten keskuudessa?

Harry Potter-aiheisissa keskusteluissa ja Wiki-sivustoilla, on usein spekulointeja maalaamassa taikavoimaiset paljon erilaisemmiksi jästeistä mitä he oikeasti ovat. Luulen että tuo tapa johtuu siitä miten äärimmäisen näennäisen kuvan kirjat luovat; ihan kuin noilla kahdella ryhmällä olisi jotenkin perustavanlaatuisen erilainen tapa olla olemassa.
Ja luulen, että tuo jokseenkin harhaanjohtava kuva tulee siitä miten yksikään päähahmoista ei kasvanut neutraalissa suteessa taikayhteiskunnan ja jästiyhteiskunnan välillä vaan vain jommassakummassa ja enemmän tai vähemmän tietämättömänä toisesta, samalla kun useimmat kirjoissa kuvatuista velhoista ja noidista ajattelevat olevansa täysin erilaisia kuin jästit.

1. "velhomaailma" tai "meidän maailmassa" ja "jästien maailmassa".

---> ! (Minäkin, tottumuksesta, pitkään käytin muotoilua "velhomaailma" keskustellessani Pottereista, mutta nykyään olen melko tottunut käyttämään muotoilua "yhteiskunta" kun joitakin vuosia sitten lähdin tätä aihetta pohtimaan.)

Siis mielestäni asianmukaisempi sanavalinta olisi "yhteiskunta", koska kaikki elävät samassa universumissa ja samalla planettalla - vain osittain eri ulottuvuuksissa. Tietenkin yhteiskuntaerot, (joita taikovien ja jästien välillä kyllä on), muodostavat huomattavia eroavaisuuksia. Mutta se että monet taikavoimaiset ajattelevat elävänsä eri maailmassa on liioittelevaa eikä taatusti auta salassapysymistä. Päinvastoin, se vääristää ajattelutapaa ja johtaa naurettaviin ja tarpeettomiin ongelmiin.

2. Kuten, kuinka monet noidat ja velhot eivät tiedä miten pukeutua normaalisti "jästivaatteisiin". (Ainoa jolla ei ollut outoa asukokonaisuutta huispauksen MM-kisoissa, oli kuulema Barty Crouch Sr. Ja tietysti ainakin Harry ja Hermione.)

--> ! Pottermoressa Rowling on kertonut että pahimmat tapaukset ovat mielenmaailmassaan jumittuneet vuosisadalle jolloin kansainvälinen salassapysymisen laki astui voimaan ja siksi saattavat kulkea jästien joukossa vanhanaikaisissa asusteissa. Mutta se ei selitä naurettavaia ja täysin epäloogisia vaateyhdistelmiä, tai oikeastaan edes tuota vanhanaikaisuutta. Meinaan, täytyyhän niiden väkisinkin nähdä jästejä joka päivä, jos Tylyaho todellakin on koko Britannian ainoa jästitön alue.

Jotkut ehkä tykkäävät viettää suurimman osan ajastaan taikovien kanssa, sellaisten jotka tykkäävät pitää kaapuja ja viittoja, mutta tuskin ne alastomia niiden alla ovat eli koko "jästivaatteet"-käsite on hupsu. Joten, tämän asian näkisin vain tietyn velhon tai noidan päänsisäisenä oneglmana, enkä todellisena erilaisuutena jästeihin - lukuunottamatta niitä harvoja yksilöitä jotka pitävät erityisen mielellään kaapuja ja viittoja. Ja paha päänsisäinen ongelma täytyykin olla jos se estää näkemästä ja ymmärtämästä mitä silmiensä edessä liikkuu lähes päivittäin.

3. Jotkut jästien keksinnöt/esineet nähdään hyvin epätavallisina ja kiehtovina vaikka niiden ainoa ero taikavoimaisten omaan versioon siitä olisi vain joku taikaelementti jos sitäkään.

---> ! Molly Weasley oli ihan pähkinänä siitä miten auto toimii. Ikään kuin aviomiehensä Arthur ei ajaisi joka päivä autoa jonka ainoa ero kyseiseen jästiautoon oli että se lensi maassa liikkumisen sijaan... Artuhurilla taasen oli sama ongelma muiden keksintöjen suhteen. Siis aivan satavarmasti taikovien yhteiskunnassa on kumisia esineitä ihan yhtä lailla kuin muuallakin, eli Arthurin pitäisi tietää miten kumiankka "toimii". Enkä suostu uskomaan ettei noidat ja velhotkin saattaisi pitää kylpyankkoja peseytyessään. Se ei kertakaikkiaan voi olla yksinomaan jästitavara. Ja Dumbledore puhui sitruunapastilleista "tavallaan jästimakeinen joihin olen kiintynyt." Et voi vakuutta mua siitä että Hunajaherttua ei myisi sitruunanmakuisia karamelleja.

Tiedän, että monet tuollaiset kohdat ja repliikit on kirjoitettu tuomaan humoristisia hetkiä, etenkin lapsia ajatellen. Mutta se ei ole merkityksellistä, kun pohditaan asian vaikutusta laajemmassa mittakaavassa. Siis fanispekuloinnin luonteeseen, ja jos oikein ajatellaan, myös kirjojen maailmansisäisesti sen hahmojen älykkyysosamäärään. ;D

MUTTA luulen että tämä tilanne saattaa sisältää osittain myös Rowlingin omaa samankaltaista ajattelutapaa, (että velhot ja taikayhteiskunta onlisi muka jotenkin perustavanlaatuisesti erilaista.) Yrityksessä lisätä maaginsta tunnelmaa tai jotain.

Rowlingilla on myös tapa villisti yleistää puhuessaan kirjojen ulkopuolella, velho- ja jästiyhteiskuntien eroista.
Esimerkiksi;
"AIvan kuten brittiläiset velhot ja noidat eivät käytä sähköä tai tietokoneita, he eivät ole koskaan kääntyneet metrisysteemiin mittayksiköissä. Jästihallituksen päätökset eivät vaikuta heihin, joten kun metri-mittayksiköihin siirtyminen alkoi vuonna 1965, noidat ja velhot yksinkertaisesti sivuttivat muutoksen."
-J.K. Rowling, Pottermore

---> ! Minä aina ajattelin, että vehot ja noidat jotka elävät täysin jästittömässä yhteisössä ja näin ollen vapaasti tehden taikoja eivät käytä sähköä koska se ei yksinkertaisesti toimi kun ilmassa on liikaa taikuutta, eikä niin että se olisi heidän oma vapaa valintansa. Joka tapauksessa, tuon lainauksen yleistysaste on valtava, ja ristiriidassa moniin asioihin joita hän on aiemmin kertonut Britannian taikavoimaisista. Uskon, että tuossa hän tarkoitti vain niitä jotka elävät omassa yhteisössään sekä taikayhteiskunnan virallisia puolia, ja että hänellä vain on tapa käyttää tarpeettoman yleistävää muotoilua.

Pointtini on että Rowlingin tapa yleistää yhdistettynä kirjojen antamaan yleiskuvaan, luo harhaisen kuvan taikavoimaisten ja jästien erilaisuuden todellisesta tasosta.

Minusta taikovat eivät ole kovin erilaisia jästeihin nähden. Vain ne jotka ovat pakkomielteisiä salailusta tai liian rakastuneita niihin pieniin eroihin joita heillä oikeasti on, saavat sen kääntymään itseään vastaan ilman että edes huomaavat. (Taikaministeriön lakiosatsolla on monia tuollaisia henkilöitä.)
Samalla kun ne jotka tajuavat että olennaisesti he ovat ihan samanlaisia kuin jästit, eivät omaa merkittäviä ongelmia salailussa ja asioiden ymmärtämisessä ja tuntevat olonsa kotoisaksi jästien joukossa samalla kun pystyvät nauttimaan taikuuden mausteesta elämässään.

Ja suurimman osan taikovista pitäisi loogisesti kuulua tuohon normaaliälyiseen ryhmään. Sillä ainoa keino jolla Kansainvälinen Salassapysyminen voisi mitenkään onnistua, on että taikuutta käytetään peittelyyn vain jos aivan välttämätöntä, samalla kun taikavoimaiset sulautuvat jästiyhteiskuntaan aivan kuin olisivat jästejä. Syntymästä asti. Itse asiassa, sulautuminen oli mitä taikavoimaiset tekivät alunperin sillä salaisuuslakia ei ollut olemassa ennen 1600-luvun loppupuolta. Vaikka nykypäivään verrattuna maailma silloin oli hyvin erilainen paikka mitä tulee lakeihin, palveluihin ja väestön valvomiseen, olisi ollut täysin mahdotonta jok'ikisen taiakvoimaisen niinsanotusti pudottautua pois maainpäältä.
Kaikki tämä tietenkin tarkoittaa että taikavoimaiset ovat jästilakien velvoittamia ottamaan koulutusta ikävuosien 4/5 ja 16/17 välillä - (nykypäovänä se taitaa olla vieläkin pidempään) - joko koulussa tai kotiopetuksena. Kukaan 1800-luvun teollisuuden vallankumouksen aikana tai jälkeen tälle planeetalle syntynyt ei voisi olla tietämätön ja vieraantunut maailman kehityksestä ja suurista keksinnöistä.

Ei ole mitenkään mahdollista että taikavoimaiset pystyisivät pysymään niin vieraantuneina jästien asioista ja tyyleistä kuin mitä jotkut kirjojen hahmot muka ovat. Etenkin kun ns. "puhdasveriset" suvut ovat harvassa eli taikayhteiskunta koostuu enimmäkseen puoliverisistä ja yleisesti jästeihin suhtaudutaan ystävällisesti, suurin osa joutuu väkisinkin kirjaimellisesti asumaan jästien keskellä, jne.
Ja näin ollen myös, suurin osa Britannian velhoista ja noidista kyllä siirtyivät metreihin ja kiloihin mittayksiköissä silloin kuin jästitkin. Toki taikayhteiskunnan lehdissä ja puodeissa saatetaan haluta jumittaa maileissa ja paunoissa, mutta noin niinkuin yleisesti ottaen.

Näin siis jos Potter-maailma olisi realistisesti visioitu. Rowling on Pottermoressa vahvistanut että velhot ja noidat kirjaimellisesti piiloutuivat eivätkä elä jästien keskellä ja siksi jästien keksinnöt ja päätökset ei vaikuta heihin. Mutta kuten tässä analysoin tuota visiota ei saa loogiseksi ja realistisesti mahdolliseksi millään ja on juuri siksi huutavassa ristiriidassa kirjojen sisällön joidenkin osien kanssa.

Joten oman realistisen näkemykseni mukaan kaikki takavoimaiset ovat virallisesti myös jästiyhteiskunnan jäseniä ja suurimmalla osalla noidista ja velhoista ei ole mitään ongelmaa teeskennellä olevansa jästejä ja he tietävät, ymmärtävät ja asioivat jästien kanssa päivittäin. Heidän yhteiskunnassaan on huomattavia ja merkittäviä eroja vain asioissa jotka on voitu taikuuden avulla tehdä nopeammaksi ja helpommaksi (kuten esim. postin kuljetus tai kirurgiset toimenpiteet) ja muissa asioissa merkittäviä eroja vain niiden harvojen yksilöiden puolelta jotka ovat vähän päästään himmentyneitä, tai muutoin kapeakatseisiä ajattelijoita joille on jostain syystä erityisen tärkeää saada olla erikoinen eikä yksinkertainen taikavoimaisuus riitä sitä halua täyttämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti