lauantai 27. joulukuuta 2014

Minä, Harry Potter ja foorumiroolipelit

Kerron tässä lyhyesti omasta historiastani Harry Potter-maailman ja Harry Potter-foorumiroolipelien parissa jota tulee tuossa keväällä täyteen yksitoista vuotta. Yleisesti foorumiroolipeli-historiastani johon mahtuu monenlaista hahmoa ja peliä, ja paljon muustakin kirjoitan sivustollani Hour of the Wolf: Nibsin roolipelimaailma.

HARRY POTTER-MAAILMAAN tutustuin ensimmäisen kerran vuonna 2002 käydessäni elokuvateatterissa Salaisuuksien kammion näytöksessä. Elokuva oli mielestäni vallan mainio, kiehtova ja hauska - mutta ei saanut minua vielä kirjojen pariin. Myöhemmin muiden kirjoittamien fanfiction-tarinoiden kautta kiinnostuin Sirius Mustasn traagisesta hahmosta ja Kelmeistä.

Kaveriltani tiedusteltuani missä osassa se Sirius esiintyy ekan kerran aloitin sarjan lukemisen kolmannesta osasta, Azkabanin vanki. Ahmin kirjan parissa päivässä, koukutuin toivottomasti ja kiirehdin hankkimaan Liekehtivän pikarin käsiini ja ahmin senkin parissa päivässä ja sieltä löytyi minulle kaikkien aikojen suosikein Potter-hahmo Barty Crouch Jr. - (ks. englanninkieliset fanisivustoni hänelle) - ja heti perään edellisvuonna ilmestyneen Feeniksin killan.

Ennen Azkabanin vankia yritin kyllä aloittaa ensimmäisestä osasta, mutta silloin se ei uponnut liian kevyessä ja lapsenomaisessa tyylissään sillä kaipasin jotain synkempää ja dramaattisempaa. Myöhemmin luin toki myös kaksi ensimmäistä osaa, (Viisasten kivi ja Salaisuuksien kammio), ja omistan koko sarjan.
Kuudes osa, Puoliverinen prinssi-kirja on vähiten suosikkini. Ostin sen heti julkaisupäivänä, mutta se lojui keskeneräisenä kuukausitolkulla. Sen rakenne on niin erilainen kuin muissa osissa ja siinä on liikaa teiniromanssi-draamaa. Mutta loppupuolella koukutuin taas yhtä syvästi kuin muidenkin osien kanssa eli hädintuskin sain laskettua kirjaa kädestäni.
Viimeinen osa, Kuoleman varjelukset on kuitenkin ehkä suosikein (tai ainakin tasa-arvoisesti Viisasten kiven, Azkabanin vangin ja Liekehtivän pikarin rinnalla)...Meinaan kun ostin sen englanninkielisenä heti julkaisupäivänä ja ahmin sen vieraskielisen tiiliskiveäkin paksumman teoksen parissa päivässä eli samassa ajassa kuin aiemmin ohuemmat suomenkieliset osat. :D

Vaikka kiinnostukseni alkoi sarjan synkemmistä teemoista, (Salaisuuksien kammion juoni, Sirius Mustan hahmo, Kelmien tarina), sitemmin olen rakastunut koko universumiin ja kiinnostukseni yltää moniin sen teemoihin ja yksityiskohtiin...no, kokonaisuuteen.

Mielestäni Rowling ansaitsee kaiken saamansa arvostuksen ja kirjojensa saaman rakkauden ja suosion. Kerrassaan upea universumi, mukaansatempaavan tarinan ja hienoja hahmoja hän onnistui luomaan. Minulle ei ole ennen eikä jälkeen tullut vastaan mitään yhtä inspiroivaa kuvitteellista universumia ja tarinaa kuin Harry Potter-kirjoissa. Tietysti siinä on lukuisia aukkoja ja epäloogisuuksiakin yms. ongelmia, mutta se vain lisää tutkinnan ja oman visioinnin iloa! Intohimoni ja kiinnostukseni syvyys taatusti näkyy omassa Harry Potter-foorumiroolipelissäni (Hogwarts Refounded) johon linkkaan tuossa alempana.

HARRY POTTER-ROOLIPELEISTÄ...
Harry Potter the Game, Feeniksin kilta-kirjaan pohjaava peli oli ensimmäinen HP-roolipeli johon liityin. Keväällä 2004, vähän sen jälkeen kun sain kyseisen kirjan luettua. Se oli todella aktiivinen ja niihin aikoihin nähden keskiverrosti panostettu roolipeli ja jäänyt muistoihini lämpimänä ja mukavana aikana. Pelasin siellä vain yhdellä hahmolla - ihan ensimmäisellä täysin itse luomallani hahmolla, puoliverisellä velholla nimeltä Jesse joka oli myös ihmissusi. Jesse on muistoissani erityisellä paikalla, ei vain siksi että hän oli ensimmäinen itse luomani HP-hahmo vaan koska pelasin hänellä hirmuisen aktiivisesti ja hyvin pitkään, ja hän ulottui fanfiction-maailman puolelle eli ulos roolipelifoorumilta yksin kirjoittamiini tarinoihin.
Nykyään kun luen noita vanhoja pelejä, en enää tunnistaisi niitä viestejä omakseni jos en tietäisi että se on minun luomani hahmo. Koska olen luonnollisestikin kehittynyt hurjasti kirjoittajana ja hahmonluojana kymmenen vuoden aktiivisen ficcauksen ja roolipelaamisen aikana.

Tässä vaiheessa olin totaalisesti koukuttunut foorumiroolipeleihin, erityisesti Harry Potter-roolipeleihin.

Tammikuussa 2005 perustin aivan ensimmäisen oman foorumiroolipelini, ja se oli tietysti Harry Potter-aiheinen; Liekehtivä pikari-kirjaan- ja elokuvaan perustuva Wicked Game. Siinä ei ollut mitään omaa valmista lisäjuonta vaan yksinkertaisesti pelattiin kyseisen kirjan tapahtumia improvisoiden ja aukkoja täytellen. Se menestyi kultaisesti ja aktiivisena melko pitkään, mutta loppuvuodesta 2007 näytti siltä ettei pelin juoni enää toteutunut lainkaan, ja miksi pitää Liekehtivä pikari-roolipeliä jossa sen juoni ei toteudu vaan kaikki pelaavat vain omien hahmojensa omia juttuja? Pelaajien kanssa yhteisestä päätöksestä, suljin Wickedin ovet. Silloin tällöin vuosien mittaan huomaan jonkun muistelevan tuota roolipeliä lämmöllä ja se ilahduttaa yhä suuresti. :) Itsellänikin mahtavia muistoja niiltä vuosilta tuosta roolipelistä.

Myöhempinä vuosina perustin ja ylläpidin muutamaa muutakin Harry Potter-roolipeliä. Joukkoon mahtui yksi tosi lyhyt tähdenlento koska sen idea oli aika sekopäinen enkä tainnut olla ihan tosissani sen kanssa. En edes panostanut siihen kovinkaan kummoisesti. Joku ehkä saattaa muistaa sen, sen missä Voldemort oli taas yrittänyt tappaa Harryn kedavralla mutta jotenkin se siirsi kaikki hänen taikavoimansa ja taitonsa Harryyn ja jätti Voldemortin itsensä jästiksi. :D Jep, saihan se muutaman pelaajan mutta eiköhän jokainen tiennyt ettei tuo idea voi kovin pitkälle kantaa sen enempää pelaajien kuin ylläpidonkaan puolesta.

Sitten siirryin taas vakavammalle linjalle ja panostetumpiin projekteihin. Perustamis-järjestyksestä en ole enää varma ja muutama oli olemassa yhtäaikaa, mutta...oli...

Kelmit RPG, jolla oli harhaanjohtava nimi sillä se ei oikeastaan liittynyt Kelmeihin millään muulla tavalla kuin sijoittumalla näiden kouluaikaan. Siinä ideana oli ensimmäisen velhosodan lisäksi Barty Crouch Jr.:n perustama Tylypahkan oma salaseura joka tekisi omaa osaansa sodassa hyvisten puolesta. Ei kuitenkaan mikään Albuksen kaartin kopio, vaan paljon monipuolisempi ja vastuuttomampi toiminta. :D Selvästikin jotain mitä Juniori kehitteli tylsistyneenä kesäloman aikana...xD
Tämä peli sai kehuja ja muutaman aidosti kiinnostuneen ja pitkäaikaisen pelaajan, mutta lopulta kävi ilmi että pelin juoni koettiin jotenkin liian haastavan tuntuiseksi ja aktiivisuus kuihtui vähäiseksi. Harkitessani pelin sulkemista, kuitenkin jotkut pelaajista murisi ettei saisikaan ja pyysivät jättämään sen heille auki vaikka en enää muutoin ylläpitäisikään tai uusia pelaajia ottaisi. Joten jätin heidät jatkamaan kesken olevat pelinsä loppuun ja suljin pelin sitten kun kukaan ei tuntunut enää tekevän siellä yhtään mitään.

Varjot, jossa elettiin fanien improvisoimana Potter-universumin dramaattisinta vuotta 1981. Se menestyi kohtalaisesti, ja oli yksi niistä harvoista HP-roolipeleistä jotka aina nousivat takaisin aktiiviseksi vähän pidempienkin hiljaisten kausien jälkeen. Siellä oli joitakin varsin mielenkiintoisia ja ehkä ennennäkemättömiäkin pelejä kuten esimerkiksi Harryn syntymä. Siis kirjaimellisesti Lily synnyttmässä Harryn. :D Kuusi vuotta myöhemmin, jälleen yhden tosi pitkän täysin hiljaisen kauden myötä, tulin lopulta tulokseen ettei se toiminut - että pelkästään vuoteen 1981 sijoittuvalle pelille ei ollut tarpeeksi kysyntää/innostusta kokonaisena roolipelinä Suomen foorumiroolipelien keskuudessa.

Twisted Time, oli vaihtoehtoiseen todellisuuteen ajankääntäjä-teemalla sijoittuva peli...jossa Harry kumppaneineen onnistui sähläämään aikamatkallaan asiat niin että heidän vanhempiensa sukupolven edustajat teini-ikäisinä tupsahtivat heidän (siis kirjojen) aikakauteen. (Tietenkin nykyään olen jo perehtynyt paremmin ajankääntäjiinkin ja tiedän ettei tuo olisi mahdollista.) Kuitenkin, tuon katastrofin myötä perustettiin Tylypahkan linnan lisäksi kakkos-Tylypahka johon menneisyydestä saapuneet oppilaat laitettiin jottei tapahtuisi enempää kaaosta. Tämäkin peli sai muutaman innostuneen pelaajan ja eli jonkin aikaa melko aktiivisesti, mutta juoni oli ehkä toteutettu vähän liian monimutkaisesti. Joten aikojen kuluessa, pelaajien kanssa yhteisestä päätöksestä suljin tämän pelin.

The Last Secret, oli Kuoleman varjelukset-kirjaan pohjaava osittain vaihtoehtoiseen todellisuuteen sijoittuva peli. Sen idea pyöri Varjelusten todellisuuden ympärillä, erään niitä metsästävän salaseuran kanssa. Ted Lupin oli isoäitinsä sijaan Harryn ja Ginnyn adoptoima. Tämä peli sai paljon kehuja toteutuksestaan ja ensimmäinen versionsa muutaman liittyjänkin ja eli jonkin aikaa, mutta kuihtui nopeasti...jostain käsittämättömästä syystä, sillä peliä tosiaan kehuttiin, its eolin aiktiivinen ja mikä olisi voinut olla parempi aika kuin Kuoleman varjelus-kirjan julkaisun aikaan? Yli vuoden yritettyäni elvyttää peliä, päätin luopua ja koettaa joskus myöhemmin uudestaan. Pelaajien kanssa yhteisestä päätöksestä siis tämä jäi tauolle.
Seuraava yritys muutaman vuoden päästä ei kuitenkaan ottanut tuulta siipiensä alle lainkaan vaikka jälleen kehuja sai. Ilmeisesti Kuoleman varjelukset eivät vain kiinnostaneet ihmisiä tarpeeksi silloin. Tämä oli yksi niistä jotka pussitin pois päätettyäni jatkaa vain yhden ainoa roolipelin parissa.

Mistä päästäänkin nykyiseen ainokaiseeni. Rakkaimpaan lapseeni ja yhteen ehdottomasti panostetuimmista mitä foorumiroolipeleihini tulee koko kymmenvuotisen ylläpito-historiani aikana joka on myös alkanut menestyä ihan mukavasti.

---> HARRY POTTER: HOGWARTS REFOUNDED (11/2008-->)
Nimestään huolimatta tuo ei keskity Tylypahkaan, vaan yleisesti maailman vuosiin 1980-1992. Ensimmäisen velhosodan kaksi viimeistä vuotta, yhteiskunnan toipumiseen pitkästä sodasta, taikavoimaisten ja jästien arkeen ja juhlaan, perheisiin, ja jästihahmoillakin on loputtomasti pelimahdollisuuksia. Lisämausteena, lukuvuosina 1987-199! Tylypahka joutuu olemaan enimmäkseen päiväkoulu Lontoossa, Tylypahkan linnan jouduttua räyhähenkien valtaamaksi. Ja tietsysti aikajanan viimeinen vuosi on tuo Viisasten kivi-kirjan tarina jota voimme improvisoida ja tätyttää omilla näkemyksillä ja hahmoillamme. Tämä roolipeli ja vaihtoehtoinen todellisuus tarjoaa lähes rajattomasti mahdollisuuksia! On myös laaja kirjo taikaolentoja joita voi luoda hahmoksi tai käyttää pelitapahtumissa tai ihmishahmon visioinnissa.
Olen kirjoittanut sinen pikaoppaan HP-universumiin jotta uudetkin fanit pääsisivät helposti mukaan, jos innostaa. Samoin oppaan foorumiroolipelaamiseen aloitteleville ropettajille.

Itse ylläpitämieni lisäksi olen vuosieni aikana ollut mukana lukuisissa muiden perustamissa ja ylläpitämissä, erilaisissa HP-roolipeleissä, kaikissa hyvin aktiivisesti mutta melkein jokainen niistä kuihtui pois ennemmin tai myöhemmin. Varsinkin niinä vuosina kun Potter-roolipelejä syntyi joka välissä ja joka suunnalta.
Nykyään en pelaa enää muualla kuin tuossa yllä linkittämässäni omassa roolipelissäni. Minusta on mukavaa että muutamia kestäviä HP-roolipelejä on yhä olemassa ja toivon että ne eivät koskaan täysin menetä suosiotaan. Toiveeni on, että ehkä tulevat HP-universumiin sijoittuvat uudet elokuvat herättäisivät HP-roolipelien maailman uudestaan pintaan - tällä kertaa mieluiten tuomalla uusia uskollisia pelaajia jo olemassaoleviin enemmän kuin että jatkuvasti uusia pelejä tulvien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti